پژوهشی جدید توسط محققان دانشگاه جانز هاپکینز به بررسی تاثیر تجربیات روانگردان بر تغییرات باورها پرداخته است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که تجربیات روانگردان تغییرات قابل توجهی در باورهای مرتبط با دوگانگی، باورهای فراطبیعی و معنوی، آگاهی در جانداران غیرپستاندار و جانداران پستاندار ایجاد کرده است، اما ابرام بر خرافات کمتر مشاهده شده است.
افزایش باورها به موجودیتهای غیرمادی مانند اینکه جهان دارای آگاهی است، ذهن به همراه مغز رفتار را ایجاد میکند، و اشیای غیرمتحرک طبیعی تجربیات آگاهی دارند، نیز در مطالعه مشاهده شده است. درصد افرادی که به یک نیروی برتر اعتقاد داشتند از ۲۹ درصد قبل از تجربه به ۵۹ درصد بعد از آن افزایش یافت و این تغییرات در باورها سالها بعد نیز پایدار ماند.
مرکز تحقیقات روانگردان و آگاهی دانشگاه جانز هاپکینز به طور فعال به بررسی تاثیر روانگردانها بر ادراک، شناخت و خلق و خو ادامه میدهد. در این پژوهش که در مجله روانداروشناسی منتشر شد، محققان به بررسی تغییرات باورها ناشی از تجربیات روانگردان پرداختند. آنان دریافتند که یک تجربه روانگردان میتواند باورهای مرتبط با آگاهی، معنا و هدف جهان را به شدت تغییر دهد.
در این پژوهش که دادههای آن بین آگوست ۲۰۲۰ تا ژوئیه ۲۰۲۱ بر روی ۲۳۷۴ نفر جمعآوری شد، شرکتکنندگان باورهای خود را قبل و بعد از تجربه روانگردان و در زمان تکمیل نظرسنجی ارزیابی کردند. این باورها به پنج دسته تقسیم شدند: دوگانگی ذهن و بدن، باورهای فراطبیعی و معنوی، آگاهی در جانداران غیرپستانداران، آگاهی در پستانداران، و خرافات.
دکتر ساندهپ نایاک، پژوهشگر اصلی، میگوید: "تا به حال ما تغییرات باورهای ناشی از روانگردانها را به اندازه کافی نظریهپردازی و تاکید نکردهایم. اطمینان از کنترل این تغییرات در کاربردهای کلینیکی مهم است، اما هنوز مشخص نیست که این باورهای غیرطبیعی تا چه اندازه درمانی هستند. مطالعه بیشتری برای یادگیری در این زمینه نیاز است."
به نظر میرسد که ویژگیهای مربوط به تجربه عرفانی به شدت با تغییرات باورها ارتباط دارد که این موضوع نیاز به پژوهشهای بیشتر در زمینه ارتباط معنویت سکولار و بهزیستی دارد. تحقیقات آینده در این مرکز بر روی این مباحث متمرکز خواهد بود.
کامنت بزار
کامنت ها